02-06-04

Eerste straat links en dan nog is vragen

Het is meer pendelpijn dan treinpijn, maar het moet toch is van mijn lever...Elke morgen als ik op de tram/bus sta te wachten op de gloednieuwe binnenbaan, werp ik een getormenteerde blik op het De Lijn plannetje dat daar ophangt...'t is een nieuw en ik denk dat het is gemaakt door de kleine van een of andere buschauffeur die tegen zn zin met de taak werd opgezadeld...Nu ben ik sowiso al geen held als het op plannekes aankomt; maar dit slaat alles..Rode banen duiden bijvoorbeeld een buslijn aan als ik me niet vergis..als dat zo is dan zijn er in antwerpen maar twee of drie straten waar een bus rijdt..Daarnaast geven cijfertjes aan om welke bus/tram het gaat..ok, maar hoe rijden die bussen dan? Er zijn ook grijze banen op de kaart aangeduid, maar wat de betekenis daarvan is staat niet in de legende. Ook die mislukte gele champignon die de Antwerpse pre-metro stations (allee, den onder de grond tram) aanduidt staat in de legende niet verklaard...je zal als toerist maar proberen er aan uit te kunnen..Straks gaan de mensen nog denken dat ze in Antwerpen alles doen om het de "niet-inwoners" moeilijk te maken :-) Nee, het is echt schandalig...ok, t plannetje van Brussel waarbij elke lijn met een andere kleur op één kaart is aangeduid is zo mogelijk nog tien keer erger...Pff...als ik moet weten welke bus ik moet hebben vraag ik t wel aan mn vriendin..die heeft lang genoeg in Antwerpen gewoond om alles van buiten te kennen...de nieuwe bewoners zullen helaas moeten wachten tot ze bij de Lijn eindelijk nog eens kaarten maken waarop de route van de bus/tram staat uitgetekend..En dan liefst op een stadsplan waar ook de straten op vermeld staan...Dan kan het zelfs in het zwart-wit! En hang dat dan op aan de haltes...of zet t online...Das nu toch zooo moeilijk niet???? Danku Lijn.

09:15 Gepost door Chakri | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

busplan bussen rijden meestal in twee richtingen

niet zo een simpele materie hoor om álle bussen en trams op een grafische manier weer te geven, met daar bij de geografische omgeving.

Gepost door: vaganza | 02-06-04

tja Ja ok; maar een bus die aan een halte stopt die rijdt maar in 1 richting doorgaans...dus dat kan ook niet het probleem zijn.

Gepost door: Chakri | 03-06-04

? maar ik snap het niet goed: elke halte bestaat toch in twee richtingen (aan beide zijden van de straat), behalve de terminussen dan

Gepost door: vaganza | 03-06-04

Netplannen De Lijn staat in het opzicht van netplannen eigenlijk niet ver. Vroeger had de MIVB een netplan dat simpeler was, alle buslijnen waren in één kleur, alle tramlijnen in een ander, en de lijnen van de De Lijn en TEC in een andere kleur. Naast elke lijn stond een lijn nummer en een blokje duidde de halte aan (in twee talen).

Het huidige netplan van de MIVB is geïnspireerd op het Parijse model (als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel). Leuk idee, maar voor een kleurenblinde een echte hel. En echt duidelijker is het er niet op geworden.

Toch zijn er verbeteringen: de MIVB en De Lijn hebben tegenwoordig online routeplanner (van zeer goede kwaliteit), op de MIVB site kun je live je bus volgen en de wachttijden aan de halte (ook via SMS opvraagbaar). Op de site van De Lijn kan ik daarentegen geen enkel netplan van Antwerpe, Gent, Brugge, Mechelen, Leuven of andere Vlaamse terugvinden. Zeker een tekortkoming.

Maar het zal wel beteren zeker ;-)

Gepost door: Arjan | 09-06-04

netplan Aan al die internettoestanden heeft een wachtende reiziger niets. De vaste klant kent doorgaans zijn vaste verbinding wel, maar net als een sporadische reiziger zit hij in de knoei als hij elders moet wezen. De trajecten van de klassieke tramlijnen kent men doorgaans wel, maar de vele opeenvolgende herstructureringen bij De Lijn maakt dat zelfs liefhebbers de bomen door het bos niet meer zien. Naar Wilrijk? Lijn 18 is er niet meer, maar het kronkeltraject noemt lijn 21. Neem die dus niet. Er is nu wel een nieuwe lijn 502 er bij gekomen, maar hoe die exact rijdt? Indertijd (midden en einde jaren '80) waren er deftige netplannen bij De Lijn. En ze bestaan nog steeds hoor: de regio Turnhout is daar een goed voorbeeld van. Daar kan je, wachtend aan de halte, de trajecten van de vele (nieuwe) lijnen uitstippelen.
Het nieuw Antwerps netplan deugt inderdaad niet. En nochtans is het allemaal zo moeilijk niet: als De Lijn het oud model had behouden, met stratenpatronen, dan diende enkel de lijnnummers gewijzigd te worden...
Maar een studiebureau moet er ook aan verdienen, vandaar dus dat de netplans in elk gebied duidelijk verschillen in kwaliteit...

Vr. groeten,

Alex

Gepost door: Alex | 11-08-04

netplannen beste Alex en andere MIVG geïntresseerden,
kan iemand van jullie mij oude netplannen van bus en tram van Gent bezorgen? Zoals van de jaren `60 - `70 - `80 - `90 - `00?
Of waar zou ik daar knn aangeraken of raadplegen?
Hopelijk kan iemand mij verder helpen.
mvg
Ward

Gepost door: ward | 10-04-08

busplan netplan regio's alle netplannen zijn nu online terugtevinden op de site van de lijn. gewoon effe surfen en je vind het zo.

Gepost door: bart | 24-04-08

De commentaren zijn gesloten.